Knoflookdag

Knoflookdag

1 september 2019
11.00 - 17.00 uur

Op zondag 1 september a.s. wordt op De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen de eerste knoflookdag gehouden. Deze dag staat geheel in het teken van het kweken en eten van knoflook. Op het tuinencomplex worden 80 verschillende knoflooksoorten gekweekt: de grootste collectie van Nederland! Van de meeste van deze soorten kan tijdens de knoflookdag plantgoed worden gekocht. Ook zijn er interessante rondleidingen, lezingen, teeltdemonstraties en uiteraard zijn er diverse etenswaren met knoflook te proeven. Zo kunt u 3 jaargangen “knoflookbloemstelentapenade” proeven. Net als bij wijn is de smaak elk jaar verschillend en verandert de smaak met het ouder worden. Ook wordt er knoflooksoep geserveerd.
Tot voor kort werd er nauwelijks knoflook in Nederland geteeld. Toen eigenaar Lambert Sijens 20 jaar geleden op zijn moestuin knoflook ging kweken werd hij ongelovig aangekeken: dat kan hier toch helemaal niet? Dus wel. Nu kweekt hij een kwart hectare, vooral voor plantgoed. Er zijn heel veel soorten die behoorlijk van elkaar verschillen qua grootte, aantal tenen, smaak, scherpte, houdbaarheid etc. De collectie die op De Tuinen van Weldadigheid wordt gekweekt is opgebouwd door Kees Huijbrechts uit Leusden. In de jaren ’80 begon hij knofloken te verzamelen, een hobby die uitgroeide tot een kwekerij. Toen Kees 2 jaar geleden is gestopt is de collectie naar Veenhuizen verhuisd. Kees weet “alles” over knoflook en geeft op de knoflookdag 2 lezingen. Lambert legt uit hoe hij de knoflook plant, verzorgt, oogst, droogt, pelt, bewaart etc. Na een bezoek aan deze dag kan iedereen succesvol knoflook telen!
De knoflookdag duurt van 11 tot 17 uur. Entree € 1,- / kinderen gratis. (lezingen, rondleidingen en parkeren zijn gratis)

Terug naar agenda

Knoflookdag

Hospitaallaan 48, Veenhuizen, Netherlands