NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Excursie De Kleibosch

Excursie De Kleibosch

Organisatie:IVN Hoogeveen

Tijd:09:00-12:30

Datum:26 mei 2018

Locatie:Carpoolplaats Toldijk

Adres:Toldijk, Hoogeveen

Kosten:geen

Meer informatie:IVN Hoogeveen

Bezoek website

De Kleibosch is een natuurgebied ten noordoosten van Roden in de kop van Drenthe. Het gebied bestaat uit graslanden en stukken bos. Het bijzondere aan het gebied is dat er potklei aan het oppervlak komt. In de middeleeuwen hebben hier monniken van het klooster van Aduard de klei geticheld om er kloostermoppen van te bakken. Rond de tichelgaten die hierdoor ontstonden zijn de bossen ontstaan die bestaan uit essen, eiken, elzen, berken en haagbeuken. Hier werd tot in de zeventiger jaren nog hakhout gekapt.

In 1962 is het gebied grotendeels in het bezit gekomen van Het Drentse Landschap. Hieronder bevindt zich ook de monumentale boerderij “Tichelwerk” die aangekocht en gerestaureerd is in 1988. Deze boerderij is verpacht aan een boer die dit op een biologische beheert.

Door de aanwezigheid van de potklei aan de oppervlakte, is er in de Kleibosch een bijzondere en zeldzame plantengroei ontstaan. Zo is hier de kleine bosaardbei, welriekende agrimone en heelkruid te vinden. De bodem is in het voorjaar bedekt met bosanemonen en speenkruid. In de boswallen staan meidoorn en verschillende rozen waaronder de hondsroos. Adderwortel is te vinden langs de waterkanten. Ook de paddenstoelen flora is hier bijzonder, in het goede jaargetijde zijn hier o.a. de streephoed ridderzwam, prachtboleet en de purperen gordijnzwam te vinden. Kortom een gebied om eens te verkennen.

Mocht er nog tijd over zijn dan kunnen wij nog het nabij gelegen gebied de Onlanden gaan bezoeken. Dit is een waterbergingsgebied die vanaf 2008 tot eind 2012 is ingericht en heeft een oppervlakte van 2500 ha. De Stichting Natuurbelang De Onlanden heeft een prachtige uitgebreide website ( www.natuurindeonlanden.nl ) waar veel informatie over dit gebied te vinden is.

Graag vooraf aanmelden! https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/activiteiten/excursie-de-kleibosch

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF