NMF Drenthe Samen voor een mooi en duurzaam Drenthe.
Menu
Avond over MUS (Meetnet Urbane Soorten) in Tolbert

Avond over MUS (Meetnet Urbane Soorten) in Tolbert

Organisatie:IVN Leek-Nietap

Tijd:19.30 - 22.00 uur

Datum:14 maart 2019

Locatie:Cazemierboerderij Tolbert - bijschuur

Adres:Hoofdstraat 27, Tolbert

Meer informatie:Vragen over de avond via Jan.Schoppers@sovon.nl

Bezoek website

Vogels tellen in dorpen en steden voor de wetenschap.

Jan Schoppers, meetnetcoördinator bij SOVON, is op donderdag 14 maart te gast bij IVNLeek-Nietap https://www.ivn.nl/afdeling/leek-nietap/activiteiten/mus-lezing-over-meetnet-urbane-soorten  en geeft daar een presentatie over MUS. Ook niet-leden van de IVN zijn bijzonder welkom op deze avond.

Eenvoudige telling dorps- en stadsvogels

Geen habitat is zo veranderlijk als het urbane gebied. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor vogels in dorpen en steden https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/49/populaties-van-13-van-de-20-stadsvogels-afgenomen Veel soorten nemen af. Sovon is in samenwerking met Vogelbescherming MUS gestart in 2007. Het doel is om meer informatie te  verzamelen over de aantalsontwikkeling en verspreiding van algemene stadsvogels zoals Huismus, Gierzwaluw, Koolmees en Merel. MUS is door de opzet een eenvoudig en weinig tijd kostend meetnet. Op 8-12 telpunten worden alle vogels geteld binnen 5 minuten per punt en dat drie keer in het voorjaar tussen april en half juli.  Per telling ben je dus maximaal twee uur kwijt. Belangrijk is dat je ongeveer 30-40 soorten kunt herkennen. MUS is ook geschikt voor minder ervaren tellers.

Onderwerpen avond

Tijdens de avond komen het doel, telmethode, soorten, resultaten (tot en met 2018), gebruiksmogelijkheden en de ervaringen van tellers langs.  Ook de invoer in het veld met de app Avimap en de MUS-cursus worden behandeld. Iedereen met interesse voor broedvogels tellen met MUS is welkom https://www.sovon.nl/nl/MUS

De toegang is gratis en de koffie en thee staan klaar.

Vragen over de avond via Jan.Schoppers@sovon.nl

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Provincie Drenthe
Nationale Postcode Loterij
CBF