Aan de boorden van de Reest

Aan de boorden van de Reest

7 oktober 2021 - 7 oktober 2021
19.30 uur - 22.00 uur

Lezing over De Reest.

Ongetwijfeld in verschillende opzichten de meest interessante beek van Drenthe! Begonnen in de oertijd als onderdeel van een gigantische rivier, maar op den duur ‘verworden’ tot een  – meestal – traag kabbelend moeras- en veenstroompje. Vervolgens werd het een regelmatig overstromende weidebeek. Nu is het volgens sommigen vooral een ‘vertroeteld watertje’ in een gewild woon- en recreatiegebied dat tegelijkertijd de grens vormt tussen Drenthe en Overijssel.

De eeuwen door hebben aan de oevers mensen gewoond en gewerkt. Gewone mensen en bijzondere mensen. Hoe kwamen die aan de kost?  Soms leefde men met elkaar in harmonie, maar regelmatig was er onenigheid en strijd.  En, waar lag vroeger die grens?

In deze lezing gaat het verhaal over Reestlandschappen en hun bewoners vroeger en nu, rijk en arm. Ondersteund door veel afbeeldingen komt eerst het ontstaan in de oertijd aan de orde en vervolgens de verdere ontwikkeling in historische tijden. Waar kwamen de bewoners zoal vandaan, hoe hebben ze hun stempel op het landschap gedrukt, zaten er ook interessante individuen tussen?

Gedurende het tweede deel zakken we als het ware het riviertje af in de huidige tijd.

De lezing wordt gegeven door Wolter ter Steege, babyboomer uit één van de brongebieden van de Reest. Wolter is al z’n hele leven geïnteresseerd in landschappen, maar tot ca 20 jaar geleden moesten die wel in het buitenland liggen en er spectaculair uitzien. Sindsdien houdt hij zich vooral bezig met de eigen provincie Drenthe en heeft hij ontdekt hoe boeiend die is in landschappelijk opzicht.

Locatie: Informatiecentrum ’t Ende, Stapelerweg 20, 7957 NB De Stapel (bij De Wijk).

Terug naar agenda

Aan de boorden van de Reest

Stapelerweg 20, De Wijk, Netherlands