April 2022: Slag om de ruimte

Slag om de Noorderruimte

Jubileumbijeenkomst april 2022

Tijdens ons jubileumjaar kijken we niet alleen terug op de afgelopen 50 jaar, maar juist ook vooruit: hoe zorgen we ervoor dat we in 2050 in een mooi en duurzaam Drenthe leven? En hoe gaan we om met de ruimte en het landschap in Drenthe? Dat zijn geen eenvoudige vragen, want er komen verschillende grote opgaven op ons af. Om deze reden organiseren we in april de jubileumbijeenkomst ‘Slag om de Ruimte’.

De slag om de ruimte is in Drenthe en Noord-Nederland volop gaande. En deze zal de komende tijd alleen maar toenemen in intensiteit. We zoeken ruimte voor zonneparken, windmolens, wateropslag en waterbuffers, natuur, voedselproductie en recreatie.

Daarnaast moeten er woningen worden gebouwd. Heel veel nieuwe woningen… Als het aan de provincies ligt, komen er tot 2040 bijna 200.000 nieuwe woningen bij in Noord-Nederland. Gemeenteraden dragen de colleges op hiervoor alles uit de kast te halen. Er lijkt weinig ruimte voor reflectie op de oorzaken en achtergronden van het woningtekort. De simpele roep om meer woningbouw roept dan ook ontzettend veel vragen op: voor wie bouwen we eigenlijk, nu en vooral later? Wie worden daar beter van? Gaan we hiermee de groeiende kloof tussen de happy few met voldoende inkomen en de inwoners zonder vaste baan in de achterstandswijken ook dichten? Kan deze laatste groep de nu voorziene extra woningen betalen of hebben zij straks nog steeds het nakijken? Maar ook: waar en onder welke voorwaarden gaan we dat dan doen? Hoe zorgen dat het unieke Drentse landschap en de natuur behouden, of liever nog, versterkt worden.

Save the date: 21 april 2022
Tijdens de jubileumbijeenkomst op donderdagavond 21 april 2022 gaan we in gesprek over het thema woningbouw in Drenthe en Noord-Nederland. Dat doen we samen met Wouter Veldhuis, (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving), Reimar von Meding (Algemeen Directeur van KAW Architecten) en gedeputeerde Hans Kuipers. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor het publiek om mee te praten en denken.

Binnenkort lees je op deze pagina meer over de bijeenkomst en waar je je kunt inschrijven. Noteer de datum 21 april 2021 (’s avonds) alvast in je agenda. Wil je per mail op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.

Jubileumprogramma
Benieuwd naar de rest van de aangekondigde evenementen? Bekijk ons gehele jubileumprogramma hier.

Wil je per mail op de hoogte blijven van ons actuele jubileumprogramma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.