April 2022: Slag om de ruimte

De Slag om de Noorderruimte: zo zorgen we voor voldoende woningen én behouden we de Drentse kwaliteiten

Jubileumactiviteit april 2022

Stel de Drentse waarden en kwaliteiten centraal bij het bouwen van nieuwe woningen in onze provincie. Dat is een van de belangrijke conclusies van het debat ‘Slag om de Noorderruimte: woningbouw in Noord-Nederland’ op 21 april 2022. Het is belangrijk dat we investeren in bestaande wijken in steden en grote kernen. Zo kunnen we niet alleen voldoen aan de grote vraag naar woningen, maar ook de Drentse natuur en het landschap behouden. Daarbij is het belangrijk om ons te richten op de lange termijn en een gezamenlijk toekomstperspectief te maken. Zo kunnen we nú de juiste stappen zetten voor een mooi en duurzaam Drenthe in de toekomst.

De Natuur en Milieufederatie Drenthe organiseerde deze jubileumbijeenkomst naar aanleiding van de grote vraag naar woningen en de rol die de provincie Drenthe hierin wil spelen. De noordelijke provincies presenteerden vorig jaar hun ‘Bouwstenen voor het Deltaplan Noord Nederland’ met daarin hun bod om in de drie noordelijke provincies en Flevoland 220.000 extra nieuwe woningen te bouwen. Daarvan zouden er 45.000 in Drenthe komen, bovenop de al bestaande plannen. Daar maken we ons grote zorgen over.

Hoe moet dit in Drenthe vorm krijgen? Waar en voor wie moeten die woningen worden gebouwd? En hoe kunnen we voorkomen dat dit ten koste gaat van de Drentse natuur en het landschap? We nodigden Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving) en Reimar von Meding (Algemeen Directeur van KAW architecten) en gedeputeerde Hans Kuipers (Provincie Drenthe, verantwoordelijk voor wonen) uit om hun visie te delen. Samen met het publiek, bestaande uit leden van provinciale staten en gemeenteraden, wethouders, leden van natuur- en milieuorganisaties en andere geïnteresseerden, gingen zij enthousiast met elkaar in debat over deze belangrijke vragen.

Onze samenvatting en aanbevelingen

Ben je benieuwd naar de bijdragen op deze avond? Onze samenvatting lees je hier terug.

Hoe verder?

In de aanloop naar deze bijeenkomst hebben we aantal aanbevelingen en bouwstenen gepresenteerd voor Drents woonbeleid. Dit visiestuk ‘Wat bouw je me nou?’ bekijk je hier. We ontvingen al veel enthousiaste reacties op het visiestuk. We roepen bestuurders en volksvertegenwoordigers dan ook op om deze bouwstenen, maar ook de sturende principes die Wouter Veldhuis en Reimar von Meding aanreiken in hun presentaties, te gebruiken bij het opstellen en uitvoeren van (nieuwe) woon- en omgevingsvisies en -plannen van gemeenten en provincies.

De Natuur en Milieufederatie Drenthe zal deze oogst ook zelf een vervolg geven: houd daarvoor ons Drents Perspectief 2050 in de gaten.

Jubileumbijeenkomst

Benieuwd naar de rest van de aangekondigde evenementen? Bekijk ons gehele jubileumprogramma hier.

Wil je per mail op de hoogte blijven van ons actuele jubileumprogramma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.